I Sokndal skal alle kommunens barn og unge ha gode oppvekstsvilkår. Det er derfor av avgjørende betydning at gravide, barn, unge og foresatte som har behov for ekstra støtte og oppfølging fanges opp tidlig, og at alle involverte tjenester jobber godt sammen mot felles mål.

Velferdstjenestene skal samarbeide både for

  • å ivareta egne oppgaver
  • at andre tjenesteytere skal kunne ivareta sine oppgaver 

Velferdstjenestene skal sørge for at barn og unge som trenger det, får rett hjelp til rett tid. Dette forutsetter at tjenestene jobber sammen for å styrke barnas samlede oppvekst- og læringsmiljø. For å oppnå dette må leder i den enkelte tjeneste

  • har oppmerksomhet på betydningen av samarbeid   
  • prioriterer samarbeid    
  • gir mulighet for å bruke tid og ressurser på å inngå i samarbeid    

Ved å utveksle informasjon og ha kunnskap om andres ansvar og oppgaver, kan tjenestene lettere vurdere hvordan andre tjenester kan bidra til at barn og unge får bedre tilbud i enkeltsaker.  Deling av kunnskap forutsetter at ledere legger til rette for at ansatte har felles møteplasser. Tverrsektorielle møter hvor ansatte kan dele erfaringer og kunnskap kan bidra til at ansatte bygger felles kompetanse og forståelse, og til at tjenestene utvikler felles kultur og holdninger om hvordan man kan samarbeide.

Koordinerende enhet

Koordinerende enhet har ansvar for alle pasient- og brukergrupper med behov for langvarige og koordinerte tjenester, og har oversikt over kommunens tilbud ved behov for habilitering og rehabilitering. Koordinerende enhet skal sikre at kommunens tjenester er samordnet.

Tverrfaglig Team

En avgjørende faktor for å lykkes med tverrfaglig samhandling er at tjenestene som til daglig jobber med utsatte barn og unge kjenner hverandres tjenester, roller og ansvar. I Sokndal har vi Tverrfaglig Team som treffes annenhver uke. En del av møtene brukes til å skape et felles kunnskapsgrunnlag, drøfting av systemsaker og etablering av felles forståelse på tvers av tjenester.

Følgende instanser er representert på hvert møte:

  • Sokndal skole v/ rektor og sosiallærer for barnetrinnet
  • Kommunens tre barnehager v/ styrere
  • Helsestasjon v/ ledende helsesykepleier og skole-helsesykepleier
  • Psykisk helsetjeneste v/ barneansvarlig
  • Koordinerende enhet v/ koordinator barn og unge

En gang i måneden er det stormøter, da deltar også:

  • Dalane barnevern v/ nettverkskontakt
  • Pedagogisk Psykologisk Tjeneste (PPT) v/ leder og saksbehandler
  • Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) v/ overlege

En gang årlig utvides teamet til å også inkludere:

  • SLT koordinator (samordning av rus- og kriminalitetsforebyggende tiltak)
  • Politikontakt
  • NAV v/ leder
  • Kommunalsjef Oppvekst- og kultur
  • Kommunalsjef Helse- og omsorg
  • Helse- og velferdsleder

Bedre Tverrfaglig Innsats

Sokndal kommune er en BTI kommune. Det betyr at alle ansatte skal jobbe etter handlingsveilederen for Bedre Tverrfaglig Innsats, hvor tverrfaglig samhandling er en viktig faktor.

Ved hjelp av BTI har alle kommunens enheter felles samhandlingsrutiner når det kommer til oppfølging av utsatte barn, unge og deres familier.

Samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak

Samordning av lokale kriminalitetsforebyggende tiltak (SLT) er en samarbeidsmodell for ulike aktører som er involvert i barn og unges oppvekstmiljø. Målet er å arbeide sammen for å skape et samfunn der barn og unge unngår kriminalitet, og et samfunn med levende lokalmiljøer der alle mennesker kan ferdes trygt. Utgangspunktet for SLT-modellen er at kriminalitet kan forebygges og bekjempes ved å satse systematisk for å unngå kriminalitet i stedet for å reparere. Det handler om å analysere hvor og hvordan problematisk atferd og kriminalitet oppstår, for deretter å sette inn konkrete tiltak rettet mot årsakene til problemene.

SLT koordinator deltar i politiråd sammen med politikontakt, ordfører, rådmann og eventuelt andre aktuelle fagpersoner.

Konsultasjonsteam mot vold og seksuelle overgrep

Konsultasjonsteam mot vold og seksuelle overgrep (KUTT) er en tverrfaglig interkommunal gruppe som samles fast  6 ganger i året, og akutt ved behov. Gruppa består av psykologspesialist, politi, familievernkontoret, helsesykepleier, barnevernspedagog og har som mål å bidra til forebygging og avdekking av vold og seksuelle overgrep mot barn og ungdom.

Barn- og unges helsetjeneste

Sokndal kommune deltar i prosjekt «Barn og unges helsetjeneste» i regi av BUPA Stavanger. Her har brukere av tjenestene, fastleger, fagfolk i kommunale tjenester og i spesialisthelsetjenesten samarbeidet om å utvikle samhandlingsforløp for barn og unge.

Verktøyet er delt inn i 7 samhandlingsforløp for ulike typer psykiske helseplager barn og unge kan ha:

Forløpene beskriver de ulike tjenestenes roller og ansvarsområder og fungerer som et kart over tjenestene. Kartet skal hjelpe både fagfolk og brukere i å få oversikt over de ulike tjenestene og deres ansvarsområder.

ASK nettverk i Dalane

Nettverk for kompetanseheving og erfaringsutveksling for ansatte i barnehager, skole, PPT og helsetjenester som jobber med barn og unge som har behov for alternativ og supplerende kommunikasjon (ASK). Nettverket møtes 4 ganger pr. år.

Nettverk , barn med Down Syndorm

Nettverk for kompetanseheving og erfaringsutveksling for ansatte i barnehager, skoler, PPT og helsetjenester som jobber med barn og unge med Down syndrom i Sokndal og Eigersund kommune. Nettverket møtes 4 ganger pr. år.

Interkommunalt prosjekt i velferdsteknologi for barn og unge i Rogaland

Sokndal kommune deltar sammen med mange kommuner i Rogaland i ett interkommunalt prosjekt for velferdsteknologi hvor Klepp kommune er prosjektleder.

Sokndal kommune er i prosess med å etablere en tverrfaglig arbeidsgruppe som skal jobber mot målet om at velferdsteknologi er en integrert del av det kommunale tjenestetilbudet til barn, unge og voksne med medfødt eller tidlig ervervede funksjonsnedsettelser på tvers av tjenestenivå og sektorer.